Warning: Use of undefined constant ex_feat - assumed 'ex_feat' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/header.php on line 37 Warning: Use of undefined constant ex_vid - assumed 'ex_vid' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/header.php on line 39

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 11 Categoriëen | Actueel, Algemeen, Bilthoven, De Bilt

Bilts politiek faillissement of gewoon naieve bewoners

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 19 Geplaatst op 28 januari 2013, door

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 25

Mijn vrouw riep uit de keuken. Of ik 9 januari in de avond vrij kon houden; een bewonersvoorlichting over plannen rond het station, de Rembrandtlaan en het troosteloze industriegebiedje erachter. Niets vermoedend blijkt deze kreet het begin te zijn van een verbazingwekkende kijk in De Biltse politiek en hoe bewoners te kijk worden gezet, wellicht gevoed door hun eigen naïviteit.

De avond bestond uit een voorlichting van een stedebouwkundig plan van het gebied, waarna er vragen konden worden gesteld in groepjes om tenslotte te eindigen met bitterballen. Het werd een avond waarop bijlagen van een ondernemersplan werd verkocht door een ingehuurd bureau, de avond vol verbazende ontlading van bewoners, de avond van koude bitterballen. Geen betrokkenheid van bewoners, geen van de bewoners had ook maar enig idee van de impact…En of de Gemeenteraad even op 31 januari hier goedkeuring aan kon verlenen.

Niet alleen dus boos over de koude bitterballen, maar altijd even optimistisch ging ik een week later aanzitten bij de steunfractie van mijn partij. Ik was dan nimmer echt politiek actief geweest, ik was wel een aantal jaren geleden lid geworden. Het Plan was het enige agendapunt. Ik had de insteek om niet in detail te gaan over de diverse punten in het Plan; daar was geen tijd meer voor. De insteek was om alvorens mijn partij zou instemmen het Plan tegen de huidige en toekomstige problematieken van bewoners zou worden gehouden. Een goede analyse zou dan, indien nodig (en dat is nodig), moeten leiden tot aanpassingen in het Plan.  Het grote gevaar was dat dit kaderstellende plan zou worden aangenomen, zonder eerst ook de gedachten van bewoners er in te verwerken. Wat dan zou resten voor de inbreng van bewoners: details die ook nog op Gezond Verstand moesten kunnen buigen. Helder werd mij verstaan gegeven dat over eigenlijk niet veel meer kon worden gepraat; er was een visie, de ontsluitingsweg was vastgesteld, etc. Probeer maar een actiegroep, was het advies.

De kater kwam in de nacht. Na door het bestuurlijk gezag al als sluitstuk van de besluitvorming te zijn neergezet, waarvoor2 a3 weken voldoende moet zijn, werd ik door mijn eigen partij nog eens als lokale actievoerder afgeserveerd. Dat ik mijn eigen partij al niet kon overtuigen dat bewoners ook iets konden zeggen, zelfs in een politieke partij, was een grote teleurstelling. Ik ben uit bed gegaan en heb een glas wijn met warme bitterballen genuttigd om mijn natuurlijk optimisme op te laden.

Dat was nodig, want 2 dagen later was de Commissievergadering waar het Plan zou worden besproken, ter voorbereiding op de Raadsvergadering van 31 augustus. Had dit nog nooit meegemaakt en vergat dan ook prompt om mij aan te melden voor spreektijd. Maar er waren anderen die dit wel gedaan hadden.

De eerste hield een warm pleidooi voor het behoud van het stationshuisje. Jammer, dat gaat naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De volgende was een belangenvereniging die helder vertelde over de teleurstelling van het ontbreken een bewonersinbreng, maar vervolgens verzandde in de details van de parkeergarage. Schrijnend was de inbreng van een bewoner die onder andere geconfronteerd zou worden met een blok voor zijn huis en, net als ik, de naieve hoop van a priori betrokkenheid.

Een woordvoerder van de ondernemer aan de kop van het Plan en initiatiefnemer. Hij vond dat we wel heel blij moesten zijn dat deze heer nog zo iets goeds deed voor de Biltse samenleving op zijn hoge leeftijd. De tranen prikkelden in mijn ogen.  Daarna de angst; een van de coalitiepartijen liet blijken dat we dit plan maar zonder moeite moesten aannemen, anders was het risico dat deze meneer zijn plan introk wel heel groot. Tenslotte immense vreugde; de woordvoerder was bereid met een klankbordgroep te praten (na goedkeuring Plan).

De wielrijdersbond beschreef het belang van veiligheid. Iets wat niemand kan ontkennen. Cijfers over ongevallen of waarom juist deze keuzes ondersteuning van de bond hebben, bleef onduidelijk. Of de bond het erg zou vinden dat de fietsers wellicht100 meterom zouden kunnen rijden voor hun veiligheid?

Onze politieke vertegenwoordigers konden nu tot behandeling van het Plan overgaan. Een coalitiepartij onderstreepte het belang van het plan en wreef nog wat zout in de wonden van bewoners door te wijzen op het anders neerzetten van parkeerplekken, zodanig dat er (nog) meer parkeerplekken konden komen. Geen woord over bewonersinbreng. Hun politieke vriend beschreef mijn relaas van 2 dagen eerder, maar vond dat een Klankbordgroep achteraf wel voldoende was. Onze confessionele vrienden wezen op het feit dat het vaststellen van de ontsluitingsweg Rembrandtlaan niet is gebeurd (mijn partij had dit, opmerkelijk genoeg, hardop aan mij verteld), maar verloren zichzelf jammer genoeg in details van het plan. De linkse partijen waren stil en leken een beetje verveeld van het machtsvertoon; wel opmerkelijk indien je het belang en gevolgen voor de Leije beschouwd.

De avond eindigde met het goedkeuren van het kaderstellend plan met de toevoeging dat een Klankbordgroep nog zaken kon veranderen indien dit op basis van het gezonde verstand beter zou zijn. De definitie van gezond verstand werd niet gegeven, terwijl de wethouder herhaaldelijk duidelijk maakte dat het plan kaderstellend zou zijn.

Welnu, Iedereen kent het gevoel van het hebben van een kater voordat je gaat drinken. De kater van het ontbreken van bewonersinbreng waar het nog wat zoden aan de dijk zet, de kater van een politiek proces binnen je eigen partij, de kater van een transparant politiek proces in een commissie. De kater dat je realiseert dat het niet uitmaakt of je politiek actief bent of niet, omdat de actiegroep veel goedkoper en misschien veel effectiever is. De kater dat je realiseert dat je naïviteit toch wel heel groot is.

Mijn vrouw riep of ik naar bed kwam. Ik ben moe. Bij elke trede dacht ik aan de verkiezingen van volgend jaar. Naïeve optimist.

Gert-Jan ter Beek
Bilthoven

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 1 reactie Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 op “Bilts politiek faillissement of gewoon naieve bewoners”

  1. Nick Cardinaal schreef:

    Heer ter Beek ik ben het volledig met uw zienswijze eens.
    De gemeente heeft plannen om het voor Maartensdijk beeld bepalend Maaertensplein te herinrichten. In onze locale krant (de Vierklank) werd geschreven dat dit in het voorjaar zou beginnen. Uit betrouwbare bron vernam ik dat dit eerst al in September zou gebeuren. Op dit moment hebben de burgers van Maartensdijk nog geen enkel inzicht in wat men nu eigenlijk van plan is. Er zijn inmiddels vragen gesteld aan de gemeente. Ik hoop dat er wat gaat gebeuren in het kader van de communicatie. Mijn vrouw heeft ook mij naar bed geroepen.
    Nick Cardinaal Maartensdijk


Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 59 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 59 Laat een reactie achter

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/ads/ads-bottom.php on line 7 Site Sponsors

Het weer

De Bilt
januari 21, 2020, 2:47 am
Helder
Helder
1°C
windsnelheid: 0 m/s Z
Verwachting januari 22, 2020
dag
Mist
Mist
9°C
Verwachting januari 23, 2020
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
6°C
Verwachting januari 24, 2020
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
4°C
Verwachting januari 25, 2020
dag
Sober (betrokken lucht)
Sober (betrokken lucht)
7°C
 

Archief

Social Media

Facebook Twitter

Categorieën