Categoriëen | Actueel, Bilthoven, Historie

Boek doet het Jodendom in Bilthoven herleven

Geplaatst op 06 december 2012, door

Burgemeester Arjen Gerritsen nam op 1 december in de Bilthovense bibliotheek onder grote belangstelling het eerste exemplaar van het boek ’t Jodendom in Bilthoven in ontvangst. De auteurs Ellen Drees en Rienk Miedema beschrijven in het boek de ontstaansgeschiedenis van deze volksbuurt en de bewoners. Het boek wordt doorspekt met anekdotes, belevenissen en foto’s.

Het Jodendom lag ongeveer op de plaats waar nu De Kwinkelier is. De geschiedenis van de wijk begint met de verkoop van domeingronden in 1835 en eindigt met de sloop van de laatste woningen in 1971. Rienk Miedema dankt vooral oud-Jodendommers die hem bij het onderzoek naar de historie van de buurt hebben geholpen. Hij noemt daarbij speciaal Gijs, Cor en Marinus Vonk, die heel veel over de buurt wisten te vertellen. Miedema dankt verder de Historische Kring D’Oude School en de fotoclub Bilthoven die een fototentoonstelling over het Jodendom in de bibliotheek mogelijk maakte.

Bilthoven
‘Wat een geweldige verdienste van Rienk Miedema en Ellen Drees om dit prachtige boek het levenslicht te laten zien’, aldus de burgemeester. Hij noemt de bijeenkomst een soort reünie van nazaten van Jodendombewoners en mensen die er ook echt gewoond hebben. ‘De meeste mensen die in De Kwinkelier of op de Julianalaan rondlopen hebben geen benul van wat hier allemaal gestaan heeft en hoe hier gewoond en geleefd is. Als je de beelden ziet ontstaat er over Bilthoven een totaal ander beeld dan in den lande over de plaats bestaat. Niet alleen dennenbomen, heide en mooie villa’s rond het station, maar ook een heuse volksbuurt met een arme hechte samenleving. Waar banden voor generaties gesmeed zijn en ook gebleven zijn.’

Familie
De burgemeester noemt het Uilenpad niet zomaar een straatje, maar een plek waar een stuk historie ligt. Hij hoopt dat veel mensen dit stuk geschiedenis tot zich gaan nemen. ‘Het is goed dat dingen veranderen, maar het is ook goed dat geboekstaafd wordt wat er was.’ Ellen Drees constateert dat zonder inbreng van oudere bewoners het boek niet had kunnen uitkomen. Zij overhandigt een exemplaar aan twee vroegere bewoners van ’t Jodendom, de heer Gijs Vonk en mevrouw van den Heuvel-Vliek. Gijs Vonk heeft het leven in ’t Jodendam ervaren als het wonen in een grote gezellige familie. ‘Iedereen stond klaar voor elkaar, vooral als er zieken waren. Als er een baby geboren werd kreeg de hele straat beschuit met muisjes. Roze, want er waren nog geen blauwe.’ Hij dankt de auteurs met een bos bloemen.

Bron: Vierklank

2 reacties op “Boek doet het Jodendom in Bilthoven herleven”

 1. jan Hofstede schreef:

  Geweldig boek over mijn jeugd op het Jodendom. (Gijs Vonk is mijn neef)

 2. Kya Bos schreef:

  Geachte lezer,
  Ons gezin woonde in de Nachtegaallaan 24, als kind van 15 herinner ik mij het jodendom uit de jaren rond 1950.
  Wij hadden een schat van een hulp/meisje zij heette Ada. Zij woonde daar. Ik vond het jodendom geweldig leuk en je liep zo het bos in.
  Mocht Ada nog leven geef haar dan dit bericht door.
  Vriendelijke groet ook van mijn 3 zusjes.

  Leuk dat er een boek over geschreven is


Laat een reactie achter

Site Sponsors

Het weer

De Bilt
mei 26, 2018, 7:40 pm
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
26°C
windsnelheid: 4 m/s OZO
Verwachting mei 27, 2018
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
28°C
Verwachting mei 28, 2018
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
29°C
Verwachting mei 29, 2018
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
28°C
Verwachting mei 30, 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
24°C
 

Archief

Social Media

Facebook Twitter

Categorieën