Warning: Use of undefined constant ex_feat - assumed 'ex_feat' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/header.php on line 37 Warning: Use of undefined constant ex_vid - assumed 'ex_vid' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/header.php on line 39

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 11 Categoriëen | Actueel, Cultuur, Historie, Westbroek

Tags : , , , ,

Jan Wilten, eigenzinnig en spiritueel molenbouwer

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 19 Geplaatst op 10 januari 2013, door

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/single.php on line 25

Molen ‘De Kraai’ in Westbroek staat er weer piekfijn bij. Na een langdurige restauratie is de molen onlangs opgeleverd aan de familie Schuurman. Met veel liefde en kennis van zaken is het monument, want zo worden deze historische molens beschouwd, in oude luister hersteld. Molenbouwer Jan Wilten heeft er de nodige tijd ingestoken. Het was een flinke klus. Wilten kijkt er met voldoening op terug, al ging niet alles van een leien dakje. De wereld van molens is zijn wereld. Hij kan er met passie over vertellen. Heeft zo z’n eigen mening over die wereld van molens, restauraties en het onderhoud ervan. Je zou hem op dit gebied zelfs eigenzinnig kunnen noemen.

Jan Wilten (1953) groeide op in De Bilt aan de Soestdijker Straatweg Zuid. Op jeugdige leeftijd kwam hij in aanraking met de gebroeders Schuurman. Die wilden vanuit Groenekan, waar ze toen de molen ‘Geesina’ bezaten, een maalderij beginnen in De Bilt. .Vijftig jaar later zou Jan Wilten de restauratie uitvoeren van die andere molen van de familie Schuurman, ‘De Kraai’ in Westbroek. Een opmerkelijk toeval. De jonge Jan werd meteen gegrepen door de wereld van maalstenen en maalmachines. Was in de schoolvakantie ook vaak op de ‘Geesina’ te vinden. De onderneming van Schuurman in De Bilt werd uiteindelijk geen succes. Maar door het contact van Jan met die molenaarsfamilie wist hij het heel zeker: ‘Ik wil later ook molenaar worden!’ Zijn familie vond het maar niets. Op advies van Arie de Koning, architect bij stichting ‘De Hollandse Molen’ werd uiteindelijk besloten dat Jan molenbouwer zou worden. Dat stond toch niet zo ver bij het vak van molenaar vandaan. Jan vertrok naar de MTS in Hilversum en deed daar de studierichting bouwkunde. Na die studie verhuisde hij naar Bredevoort en ging in de leer bij Guus Beckers. Volgens Jan was dit de beste molenbouwer van Nederland. Daar heeft hij het vak pas echt geleerd. Hij leerde er niet alleen om te gaan met hout als bouwmateriaal maar werd ook deskundig op het gebied van de metalen onderdelen van een molen. Hij leerde er zelf smeden en metaal draaien. Hij vertelt met veel passie over de tijd dat hij daar werkzaam was. Gebruikt veel vaktermen uit de molenwereld. Heeft het over assen, zaagramen, balansen en ‘de neergaande slag’. Voor een buitenstaander niet te volgen. Dit is duidelijk zijn wereld.

Ups en downs
In de zeventiger jaren ging het niet echt goed in de wereld van de molenbouwers. Er was nauwelijks subsidie en zodoende weinig werk. Omdat Jan de laatste was die in dienst was gekomen vloog hij er ook als eerste weer uit. Na wat omzwervingen bij andere bedrijven besloot hij met een compagnon een eigen bedrijf te starten in Zeeuws Vlaanderen onder de naam ‘St. Victor’. Deze laatste is de beschermheilige van de molenmakers. Het avontuur liep na enkele jaren op niets uit toen deze compagnon niet betrouwbaar bleek te zijn en fraude pleegde. Het betekende het einde van het bedrijf. Bovendien had Jan nog enkele andere onplezierige ervaringen in de molenwereld. Hij ervoer dat je met de dienst Monumentenzorg al gauw in conflict kunt raken als je niet volgens hun inzichten te werk wilt gaan. Het werd een moeilijke tijd. Jan raakte overspannen, kwam weer bij zijn ouders wonen en leefde in die tijd van kleine klussen en onderhoudsopdrachten. Hij besloot resoluut een andere weg in te slaan. Haalde in de avondurenuren zijn gymnasiumdiploma en ging ethiek en Joodse wetenschappen studeren aan de Universiteit van Utrecht. Maar de molenwereld bleef toch aan hem trekken. In 1987 zocht de gemeente Utrecht, eigenaar van de molen ‘Rijn en Zon’ aan de Adelaarstraat in Utrecht, een molenaar om de molen te exploiteren. Die molen was in 1913 gebouwd in opdracht van de familie Korevaar. Die maalde er koren en verkocht dat in hun winkel onder de molen. De bedoeling was dat de molen weer als een gewoon bedrijf zou gaan functioneren. Utrechtse bakkers zouden het meel afnemen en gebruiken voor producten die als een specialiteit zouden worden afgezet. Maar al gauw bleek het geen haalbare kaart te zijn. Nadat een biologische levensmiddelenbedrijf er in heeft gezeten, zit er nu al enige jaren een biologische slagerij in de winkel. Deze verkoopt echter ook meel dat door Wilten wordt gemalen. Aanvankelijk met de molen, tegenwoordig afkomstig van de maalmachine die in één van de bijgebouwen staat. Molen Rijn en Zon kan namelijk door een technisch mankement al een paar jaar niet meer malen. De bedoeling is dat Wilten in de nabije toekomst de molen weer maalklaar gaat maken zodat de vertrouwde aanblik van de draaiende molen op zaterdag weer deel gaat uitmaken van het Utrechtse stadsgezicht.

Vertraging
Vanaf 1992 woont Jan op de molen ‘Rijn en Zon’ met zijn vrouw Janneke. Ze wonen er prima naar hun zin, samen met hun kinderen Jop (17) en Joos (14). Vanuit de molen vertrekt Jan naar zijn restauratieprojecten. Die zijn hoofdzakelijk in de provincies Brabant en Zeeland. Hij heeft een eigen werkplaats met een smederij in het Brabantse Dongen. De molen ’De Kraai’ was zijn laatste opdracht. Momenteel is hij weer bezig aan de molen ‘Hoop doet Leven’ in Made bij Oosterhout. De plannen voor de restauratie van ‘De Kraai’ waren al twintig jaar oud, vertelt Jan. In 2005 werd de kap door hem afgedekt met een oranje zeil. Jarenlang een opvallende aanblik in Westbroek. Alleen op Koninginnedag viel dat niet zo op. In 2010 begon uiteindelijk de restauratie. Gaandeweg kwam Wilten toch weer in conflict met de Dienst Monumentenzorg. Reden: een fundamenteel verschil over wat restaureren eigenlijk is. In het kort: wat moet je vernieuwen en wat kun je repareren? Daarover heeft Wilten z’n eigen opvattingen en de Rijksdienst de hare. Het leidde er toe dat de subsidieverstrekking door het rijk stagneerde. Hoewel hierdoor de restauratie enige tijd stil kwam te liggen kwamen de partijen er uiteindelijk toch weer uit en kon de molen, zij het met enige vertraging worden opgeleverd.

Theologie
Ondertussen heeft Wilten zijn interesse in theologie en ethiek niet verloren, hoewel zijn studie op dit moment op een laag pitje staat. Hij praat graag over westerse denkpatronen die gebaseerd zijn op de Griekse filosofie. Dat heeft tot op de dag van vandaag gevolgen voor onze huidige leefwereld. Hij noemt als voorbeeld de waardering van intellectuele bezigheden boven het eerlijke handwerk. Machtsverhoudingen die hierop zijn gebaseerd beheersen onze westerse samenleving, is zijn overtuiging. Het geloof in ongebreidelde groei is een ander, volgens hem zeer discutabel uitgangspunt hiervan. Hij voelt zich sterk verwant met de leerschool Valkenbucht in Maarsbergen die vanuit een Joodse invalshoek een visie heeft op de wereld. Een paar keer per jaar verzorgt hij er een bijeenkomst waarop de deelnemers in deze geest hierover nadenken. Voor het overige is hij betrokken bij de Utrechtse Tuindorpkerk waar hij ieder jaar de basiscategese verzorgt voor de kinderen op de basisschool. Hij vindt het een geweldige taak om deze jongeren kennis te laten maken met de uitgangspunten van het geloof. Jan Wilten hoopt t.z.t. zijn eigen studie theologie ook weer op te pakken. Voorlopig blijft hij werkzaam in zijn vakgebied hoewel het fysiek gezien wel steeds zwaarder wordt, ervaart hij dagelijks. Toch is het molenmakersvak voor hem nog steeds het mooiste beroep wat er is. Hij hoopt er, op zijn hele eigen manier, nog lang werkzaam in te blijven.

Bron: Vierklank

 

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 2 reacties Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 19 op “Jan Wilten, eigenzinnig en spiritueel molenbouwer”

 1. Claar Visser schreef:

  Hallo Jan,

  Hoop dat het goed gaat met jullie.
  Heb jij speciaal meel voor het bakken van cake en e.d. ?
  Hoor graag van je !

  Liefs, je nichtje uit Langbroek 🙂

 2. Jaak De Lange schreef:

  Hallo,
  ik heb verleden jaar in juli 2013 een paar foto’s genomen van de restauratie van de molen van Nieuwvliet.
  Aangezien “Jan Wilten” er op staat bij de molen, vroeg ik me af of hij deze foto niet zou willen hebben.
  Zend dan maar een mailtje
  Groetjes
  Jaak


Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 59 Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/comments.php on line 59 Laat een reactie achter

Warning: Use of undefined constant woothemes - assumed 'woothemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/debiltinactie.nl/httpdocs/wp-content/themes/livewire/ads/ads-bottom.php on line 7 Site Sponsors

Het weer

De Bilt
augustus 5, 2020, 12:44 pm
Zonnig
Zonnig
21°C
windsnelheid: 7 m/s ZZW
Verwachting augustus 6, 2020
dag
Meest zonnig
Meest zonnig
29°C
Verwachting augustus 7, 2020
dag
Zonnig
Zonnig
32°C
Verwachting augustus 8, 2020
dag
Meest zonnig
Meest zonnig
33°C
Verwachting augustus 9, 2020
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
31°C
 

Archief

Social Media

Facebook Twitter

Categorieën